onsdag 4 juni 2014

BLODCITRONER & MANDARINER

Nu finns det små träd av blodcitroner, eller Citrus limone Rosso, att köpa tidigt på våren i vårt land också. De kommer från Sicilien precis som de ljuvliga blodapelsinerna och är en angenäm nyhet på marknaden som det är kul att visa upp på Sofiero.
Mandariner är smakmässigt en av de mest älskliga citrusfrukterna. De finns numera sällan i fruktdiskarna, utan är ersatta av clementiner eller de tidiga satsumasen. På Sicilien växer fortfarande gamla bördiga mandarinträd i trädgårdarna. För några år sedan besökte jag en god vän på ön och inviterades till hans hem vid Etnas sluttning. När vi, efter att ha kört på slingriga vägar mellan höga murar, når fram till hans hus går mannen ut i sin trädgård och plockar en korg full med doftande mandariner, pressar dem och bjuder oss…då skrev jag raderna som nu står på en av text-tavlorna i orangeriet.
VÄLKOMMEN IN I ORANGERIET, släpp ner axlarna, ta in alla intryck…och och lev i stunden. Kram till ER.

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbart, Birgit! Jag och några vänner hade för en dryg vecka sedan nöjet av ditt sällskap, dina insikter och den fantastiska miljö du skapar i orangeriet. Tack och förhoppningsvis på återseende!
Pia