tisdag 13 januari 2015

PALMA I GRÖNT

Livet är gott när man kan öppna en grön dörr till Palma och stiga in i en annan värld. Liksom att öppna en strimma i tiden och hoppa ut i våren. Vi bor några våningar upp i ett annat hus, men den här gröna dörren äger jag...i hjärtat. Kalla nätter är det, men mitt på dagen sitter vi ute och lunchar. Och som det är i södern, så har växtligheten inte någon deadline för vinter utan jobbar på med lite blomning här o där. Väster om Palma centrum ligger en stadsdel, med namnet Santa Catalina, som på senare år gått från slum till ett ställe med många små matställen och udda butiker i gamla ofta slitna hus. Väldigt befriande om man ska bo här en tid. Centralt i Santa Catalina ligger saluhallen, den äldsta i Palma, som kommer att bli mitt andra hem under Palma-tiden. Gröna fräscha salladshuvud av alla slag, nyskördad salladslök och idag nyskördade jordgubbar. Här går även restaurangfolket och köper dagens bästa...så på lunchtallriken får vi vårens frächaste primörer.
Tidigare Palmabesök har varit under de bästa växtsäsongerna och de sydländska klätterväxterna har tagit upp hela växtscenen. Nu i söderns vinter träder det fram många fina barrträd och vintergröna bladväxter. Agavarna sträcker på sig och barrträd med vackra siluetter och små konstverk till barr dyker upp. Tankarna flyger iväg...det får nog bli lite mera vintergrönt i krukorna...om dom får komma in i växthuset på vintern så kan jag ju skaffa en hel gottepåse med sydländska gröna växter.
När vi planerade vår Palma-vistelse såg vi fram emot att få äta mycket grön kost. Idag hittade vi en vegetarisk restaurang på Magi-gatan som vi vill testa...det blir till helgen när det är musik där också.
Sänder en massa gröna hjärtan till alla er som läser.

Inga kommentarer: