fredag 23 januari 2015

PALMA I ORANGE

Apelsintid på Mallorca och det finns marknadsstånd över allt med orange lysande frukter. Här dansar jag runt och det är en lisa för en gammal frukt och grönthandlare, att se dessa nyskördade ljuvliga frukter. Det känns som högar med livsenergi som säljs för en billig peng. Apelsinerna här mera levande, eller så är jag numera full av fantasi. Det är stora och mindre om vartannat och har inte den maniska skalrenheten som man kämpade för som inköpare i storföretaget. Vi äter många och njuter och snusar på bladens dofter. Jananders tyckte att alla frukter som sitter på träden i stan va fina och undrade varför ingen skördade dem...jag plockade en av dessa dekorations-apelsiner och bjöd honom...ganska busigt...hmm säger inte vad han sade.
Även om det är vinter på Mallorca så här i januari så går det inte att jämföra med en skånevinter. Det är mycket sällan frosten kommer så här inne i Palma, den håller till uppe på bergens toppar. Dagarna är ofta soliga och milda. En plantering med "solsickor" tinar upp vilket sinne som helst mitt i vintern. Detta foto tillägnar jag vännen Louise som ger färgen orange en rättmätig plats i livet.
På El Perrito, en liten restaurang invid saluhallen i Santa Catalina är det redan penseer planterade i fönsterlådor. Så är det också en svensk tjej som driver stället. Inne i saluhallen finns det en del blommor till försäljning. Dessa är däremot inte billiga, förmodligen då det till stor del är importerade. En liten pensee kostar 10 kronor och en hyacint kostar minst 20 kronor just nu. Snittrosor är jättedyra.
Vi trivs utmärkt med att vara stadsbor en period och ha en livfull närmiljö med trevliga palmabor och många upplevelser på nära håll. Men vi ska också ge oss av lite ut på landsbygden vartefter på sådana här vidunder...eller så var det ett annat decennium man gjorde detta...vi tar väl tåget då. Allt har sin tid och nu har vi njutatid. Palmakram till Er alla.

Inga kommentarer: