torsdag 29 januari 2015

PALMA I BLÅTT

Genom en blå dörr stiger vi idag ut i Palma. Tar en morgonpromenad bort till Anniball och slinker in på godaste omelettstället på hörnan. Lätt att bli glad av alla färgstarka stolar som stället är inrett med. Omelett med varm mossarella inuti och godaste baconbitarna till..sådana ska jag göra hemma till söndagsfrukostar i sommar. Den som vill är sååå välkommen att dela en dylik sommarfrukost med mej. Njuter detta med en naranja och man längtar inte efter lunch förrän sen eftermiddag.
I södern finns det järnstaket runt allt, av hänsyn till stöldrisker men kanske främst som vackra utsmyckningar. Krukväxterna står ofta bakom staket utanför fönsterna, men den här stackaren verkar ha fått total förvisning, där den står bakom blå galler......Nu tar vi trapporna vidare...alla dessa trappor som varje dag ökar på vår kondition. Nu, efter tre veckor här kan jag gå en timme i snabb takt, att jämföra med skånetillvaron där det inte var möjligt att promenera efter början av november pga kylastman.
Blåast i Palma är ändock himlen. Med sina 300 soldagar blir vi bortskämda av denna åsyn. Är himlen inte blå på morgonen så nog tittar solen fram och molnen skingras vid lunchtid. En vanlig profil i Palma är de höga ståtliga cypresserna som står liksom var de riktmärken, här och där. ....När kvällningen närmar sig bortåt 18-tiden "kurar jag skymning". Från vår boning ser vi bergen bortom husen. Dessa är som kameleonter och skiftar färg allt eftersom. Vid skymningen blir bergen blå och även skymningsljuset är blått. Jag tänder inte ljuset förrän blå timmen är över.
Caffe con leche blir det många och efter hand hittar man sina favoritställen. I syditalien tyckte vi att de godaste kaffet var på bensinmackarna...här är det ofta de minsta små "haken" som briljerar med sina goda koppar. Kom ner till St Catalina på en kopp caffe con leche, jag bjuder ;) Kram från Palma.

Inga kommentarer: