fredag 6 februari 2015

PALMA I GULT

Som om det är citron & timjan som bor här. Våra färger. Och nog känns det som om c&t hämtar ny inspiration här nere i Palma. Sedan början av 2000-talet har vi hämtat hem lite av södern till Nordvästra Skåne. Sydländska växter, krukor, vackra ting, hälsosamma matprodukter osv. Vi dansar hela tiden runt det sydländska och det är här passionen ligger. Så bir det från olika ställen i olika perioder: Sicilien eller Syditalien eller Valencia eller Mallorca ...eller södra Österrike.
Blommorna "jobbar" hela den sk vintern här. Gult har det lyst hela januari av Lantanabuskar och Peneeer och nu i februari blommar gul Oxlis/Klöver(mitten)...eller hur är det nu, den tillhör väl egentligen inte oxalissläktet...Penseerna höstplanteras i sydländer......Gult var under många år en färg som jag gärna undvek. Den var för påträngande och kaxig. Så vid ett samarbete med en kollega föreslogs att vi skulle göra ett GULT tema, till min fasa. Min ingång till "det gula"blev att hitta något gult som jag kunde älska, både produkt och färg på. Detta blev CITRON och MIMOSA. Än idag är dessa jämte solen mina gula favoriter i livet.
Citronerna hänger dignande från träden på Mallorca just nu. Det är skördetid nu och de närmsta månaderna. Bakom vackra grindar står solitärträd och glänser med gula "juveler". Nästa vecka ska vi ta oss upp i Sollerdalen och kolla den mer kommersiella odlingen.....På varje marknad och i varje butik står lådor med fina citroner som säljs till en billig peng. Ofta 1 EUR/kg. Jag pressar varje morgon en citron i vatten och dricker, året runt, varje dag. Hur gott som helst och nyttigt.....men låt inte drickan stå mer än 20 minuter....då går citrondrickan från att påverka kroppen mot att bli basisk till att försura..jo det är sant!
Solen skiner väldigt ofta på Mallorca, men inte alltid. Då kan man försöka plocka fram sin mentala sol och hänga upp i en palm....och hitta nya vägar bland sina appar...kolla in den här som du kan använda till att skoja med dina foto. Sååå gult är inte fult, gult är liv! Kram från Palma-citronen.

Inga kommentarer: